Slide Background

De voet hoort erbij!   Wat kan je allemaal doen om de voet erbij te laten horen? 

Zelfs al lijkt de voet ver van ons weg, hij is van ons en hoort erbij. Verzorg de voeten goed, doe voet gymnastiek, masseer de voeten, trek elke dag frisse sokken aan, zorg voor goede schoenen. Simpele zaken, maar wel belangrijk!
Voet oefeningen zijn goed voor de bloedsomloop, sterke spieren, flexibele tenen en stevige enkels.
Begin eerst met vijf herhalingen en bouw dit rustig uit tot 20 herhalingen.

Balletje rollen

Leg een klein balletje op de grond en laat je voet erop rusten. Rol het balletje heen en weer, maak op ronddraaiende bewegingen. Deze balmassage versterkt niet alleen je voeten, maar werkt tevens ontspannend voor het hele lichaam. 

Theedoek opvouwen
Ga zo zitten, dat je gemakkelijk met je voeten bij de grond kunt. Leg een theedoek voor je en zet hier je voeten op. Probeer nu de theedoek op te vouwen door met je tenen een soort grijpende/kruipende beweging te maken. Goed voor sterke en flexibele tenen.

Staan op vier manieren
Sta afwisselend op je tenen, hielen en op de binnen- en buitenkant van je voeten. Dat is spierversterkend en goed voor stevige enkels. Ga vervolgens op je tenen staan en loop een beetje rond. Sta afwisselend alleen op je linker- en rechtervoet. Een prima training voor je been- en voetspieren.

Grijpen en optillen
Een dik touw of een potlood vormt een prima oefeninstrument. Probeer het touw of potlood met je tenen van de grond op te pakken en laat het vervolgens los.

Tenen spreiden
Spreid je tenen zo wijd mogelijk en speel er een beetje mee: optillen, buigen en weer strekken. 

Tenen strekken
Schoenen en sokken uit, tenen strekken en met je voeten zo ver mogelijk naar voren reiken. Dat stimuleert de bloedsomloop.

Op de tenen lopen 
Lopend hoog op de tenen. Zorg dat je jezelf goed lang maakt door je kruin naar boven te trekken en je navel goed naar binnen.

Op de hakken lopen 
Lopend hoog op de tenen. Zorg dat je jezelf goed lang blijft zonder te veel naar voren te hellen, je navel goed naar binnen blijven trekken.

Kringetjes draaien 
Zittend op een stoel waarbij de voeten vrij kunnen bewegen, met de voeten, linksom, rechtsom, in tegenbeweging en parallel kringetjes draaien.

Voet binnenkant optrekken 
De binnenzijde van de voet hol te maken met alle teentoppen op de grond blijvend.

Alle oefeningen tenminste enkele keren herhalen met voldoende rust ertussen. Na enige tijd oefenen kunnen de zittende oefeningen ook staand worden uitgevoerd.

Een voetmassage 
Een voetmassage is een massage die verkwikkend en ontspannend werkt op lichaam en geest. 
Het zijn ontspannende handgrepen, strijken en mobilisaties die zowel op de voeten. 
Het doel van deze ontspanningsmassage is om de bloedsomloop te stimuleren. 
De voeten bevatten heel veel kleine haarvaatjes en uiteinden van zenuwen. Die haarvaatjesworden vaak minder goed doorbloed dan de grote aderen, hoger gelegen. Verder kunnen er zich tussen de voetgewrichtjes afvalstoffen ophopen waardoor de beweeglijkheid minder kan worden en stijfheid op kan treden. Door de doorbloeding van de voeten te stimuleren blijven de voeten vitaal.