Slide Background

Minder vlees maar ook minder kaas... 
In Nederland is het lang de gewoonte geweest om elke dag vlees te eten, melk te drinken en de boterhammen met kaas te beleggen. Inmiddels is duidelijk dat die visie achterhaald is en adviseert ook de Voedingswijzer om minder dierlijke eiwitten te eten. Beter voor mens, dier en milieu. 
In de natuurvoeding gaan we uit van hooguit 2 x per week vlees of vis, en dan bij voorkeur biologisch. Peulvruchten staan maximaal drie keer per week op het menu, omdat zij zeker in combinatie met volkoren granen een prima eiwitleverancier zijn. 


Voor de warme maaltijd vinden veel mensen het nog niet zo ingewikkeld om minder vlees te eten, zeker door de enorme hoeveelheid ‘ vleesvervangers’ in de winkel. Daarover een andere keer meer, want daar valt nog heel wat over te zeggen. 
Of het vlees wordt vervangen door kaas. Maar ook dat is een dierlijk product . Bovendien behoorlijk belastend voor het milieu, want voor het maken van 1 kg kaas is 10 liter melk nodig. En de koe die die melk produceert moet dan weer heel veel eten en drinken om dat te kunnen doen. Wil je het milieu minder belasten probeer dan ook niet te veel kaas te eten.

Maar wat doe je dan op je boterham? 
Een geweldig en goedkoop alternatief is houmous ( ook wel geschreven als hummus). Deze kikkererwtenpuree komt uit de Arabische keuken. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar biologische producten, en een blikje biologische kikkererwten is altijd nog veel goedkoper dan kaas!

Ik maak houmous het liefst zelf, het is heel gemakkelijk. 
Hieronder ‘mijn’ basisrecept:

1 blikje kikkererwten, afgegoten maar vocht bewaren! 
1 eetlepel tahin ( sesampasta) 
citroensap naar smaak
1 theelepel komijnpoeder 
1 theelepel korianderpoeder 
peper en zout naar smaak ( niet teveel zout) 
1 eetlepel goede olijfolie, het lekkerst is extra virgine

Mix dit in een keukenmachen, blender of gebruik een staafmixer. Je merkt al snel dat het erg droog is , voeg dan beetje bij beetje het bewaarde vocht uit het blikje toe. Zo wordt de  houmous een stuk minder vet dan die uit de winkel. 
En dan kun je gaan experimenteren. Hou je van pittig? Voeg dan wat sambal of harissa-pasta toe. Een chilipepertje mee mixen kan natuurlijk ook.  
Je kunt zongedroogde tomaatjes toevoegen, allerlei verse kruiden ( koriander en peterselie zijn vooral heel lekker) maar ook (restjes) groente. Rode biet, zoete aardappel, pompoen, het kan er allemaal bij. 
Ik verdeel de houmous vaak in 2 of 3 porties en voeg aan elk deel een andere smaakmaker toe. 

In de koelkast blijft dit zeker een paar dagen goed. 

En wil je eens wat anders dan een boterham? Ook heerlijk op crackers of in een wrap, helemaal in combinatie met wat gegrilde groente!