Slide Background

Even voorstellen:

Ik ben Joyce van Zijl en ik geniet elke week van de inspirerende pilates- en yogalessen van Susan. Ik verdiep me al heel wat jaren in pure, natuurlijke voeding en heb in 2017 de opleiding tot Natuurvoedings Adviseur afgerond. In de natuurvoeding gaat de voorkeur uit naar biologische, zo min mogelijk bewerkte producten, geproduceerd met respect voor mens, dier en aarde. Tijdens de opleiding kregen we ook kook- en proefopdrachten en zo ben ik ook tot onderstaand recept gekomen. Het is geïnspireerd door een recept van Joke Boon. Het meest verrassend aan dit recept is het gebruik van linzen in een heerlijke, zoete lekkernij, helemaal geweldig voor de echte chocoladeliefhebbers! En probeer het maar uit: niemand proeft de linzen!! Zo vervang je de romige, vette vulling van ‘gewone’ truffels door een eiwitrijk en vezelrijk product.

 Aan het recept is geen geraffineerde suiker toegevoegd, maar in de meeste chocoladerepen zit wel geraffineerde suiker en in dit recept gebruik je kant en klare chocola. Kies voor zo puur mogelijke chocolade, die bevat over het algemeen het minste suiker ! Bij natuurvoedingswinkels of op internet zijn overigens ook wel chocoladerepen te koop die alternatieve zoetmiddelen bevatten, zoals graanstroop, stevia of oersuiker. Oersuiker is ongeraffineerd rietsuikersap dat is gedroogd en vermalen, er zitten dus nog allerlei mineralen en voedingsstoffen in. De bloedsuikerspiegel reageert snel op oersuiker, al verschilt dat van persoon tot persoon. Dus zoals voor alle suikers geldt: met mate gebruiken maar wanneer je het doet: geniet er van!

 

Linzentruffels 

150 g gare bruine linzen (zelf gekookt van 65 g rauwe linzen of uit een potje, bij voorkeur biologisch)
50 g amandelmeel
eventueel 50 ml bloemenhoning ( proef of je het nodig vindt om het mengsel verder te zoeten, kan ev. ook met ahornsiroop)
35 g roomboter/kokosolie ( als je extra vierge kokosolie gebruikt krijg je een lichte kokossmaak)
125 g pure chocolade
6 el cacaopoeder

  • Doe de linzen, amandelmeel en de roomboter/kokosolie  bij elkaar en pureer tot een samenhangend geheel.
  • Smelt de chocolade au bain marie.
  • Laat even staan en roer door tot het lauw warm is.
  • Voeg dit bij het linzen-amandelmengsel.
  • proef of je het zoet genoeg vindt, zo niet voeg dan wat honing of ahornsiroop toe
  • Roer goed door, doe over in een bakje en laat opstijven in de koelkast of op een koele plaats gedurende minimaal 1 uur.
  • Zeef het cacaopoeder in een diep bord.
  • Maak met behulp van een theelepel kleine balletjes van het linzenchocolademengsel en rol die door het cacaopoeder. 

 Deze hoeveelheid is genoeg voor 20-25 truffels